Cijene nafte pale treću nedjelje zaredom

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su blago porasle, ali su na nedjeljnom nivou pale, treću sedmicu zaredom

Barel brent nafte na kraju protekle trgovačke nedjelje koštao je 50,80 dolara, što je za 1,9 odsto niža cijena u odnosu na prethodni petak, dok je cijena američke nafte za nedjelju dana pojeftinila 1,7%, na 47,97 dolara po barelu.

Američka Uprava za energetiku (EIA) prošle je nedjelje saopštila da su zalihe sirove nafte u zemlji, u nedjelji koja se završila 17.marta, porasle za 5 miliona barela, na rekordnih 533,1 miliona barela.

U fokusu tržišta u ponedjeljak će biti podaci koje je u petak kasno uveče objavila kompanija “Baker Hughes”. Po izvještaju kompanije za usluge u naftnoj industriji, broj aktivnih bušotina u SAD povećan je prošle nedjelje za 21 na 652, što nagovještava daljnji rast proizvodnje američke nafte.

Na cijenu nafte naredne nedjelje svakako će uticati i današnji sastanak OPEC-a i Rusije u Kuvajtu, na kojem će se razmatrati stepen poštovanja postignutog dogovora o smanjenju proizvodnje, obzirom da neke potpisnice, poput Rusije, nisu u cjelosti  ispunile svoj dio preuzetih obaveza.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno.  Rusija je preuzela obavezu da smanji proizvodnju za 300.000 barela. (Agencije)