Pritisci iz SAD-a utiču na pad cijene nafte

Tržište

Cijene nafte su danas nastavile da padaju ispod 50 dolara za barel, jer su američki proizvođači i dalje na kursu povećanja aktivnosti, što je u suprotnosti sa nastojanjima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji prekomjernu globalnu ponudu

Cijena naftnih fjučersa u Njujorku je pala za 1,2 odsto, poslije prošlonedjeljnog pada od 9,1 odsto. Nafta za isporuku u aprilu pojeftinila je danas za 59 centi na 47,90 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, u trgovanju u 08:01 časova po londonskom vremenu.

Američka “laka” nafta je u petak pala za čak 79 centi, na 48,49 dolara, što je bio najveći nedjeljni pad od novembra.

Sjevernomorska sirova nafta “brent” za isporuku u maju “skliznula” je za 52 centa na 50,85 dolara za barel na evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu. Cijena “brenta” je prošle nedjelje pala za 8,1 odsto.

Broj naftnih bušotina u SAD dostigao je najveću cifru od septembra 2015. godine, prema podacima kompanije “Baker Hughes”, dok je proizvodnja nafte u Libiji smanjena za 11 odsto, jer je sukob između suprotstavljenih oružanih grupa doveo do zatvaranja nekih od najvećih terminala za izvoz nafte u toj zemlji.

Broj bušotina u SAD je prošle nedjelje porastao za osam na 617, dok je proizvodnja nafte porasla na 9,09 miliona barela dnevno, prema podacima američke Uprave za energetske informacije.

Libijska proizvodnja nafte je smanjena za oko 80.000 barela dnevno na 620.000 barela od izbijanja sukoba među oružanim grupama 3. marta, tvrde neimenovani izvori upoznati sa situacijom.