Wall Street: Polovičan učinak indeksa

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, dok je Nasdaq dostigao novi rekordni nivo uoči objava kvartalnih poslovnih izvještaja najvećih tehnoloških kompanija

Dow Jones oslabio je 0,31 odsto, na 21.513 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 opsto, na 2.469 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,36 odsto, na rekordnih 6.410 bodova. Rekord Nasdaq indeks zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči objava poslovnih rezultata najvećih tehnoloških kompanija.

Nakon zatvaranja tržišta, terminski Nasdaq indeks skliznuo je s rekordnih nivoa jer je u produženom trgovanju cijena akcije Alphabeta, glavne kompanije Googlea, pala za 2,2 odsto. Ta je kompanija objavila poslovne izvještaje, prema kojem su joj prihodi u proteklom tromjesečju porasli po dvocifrenoj stopi, dok je njena dobit oštro pala.

Ove nedjelje poslovne izvještaje objaviće oko 190 kompanija, a ti će izvještaji biti ključni za smijer tržišta jer će pokazati jesu li opravdane visoki nivoi cijena akcija.

Od početka godine S&P 500 indeks ojačao je više od 10 odsto, pa se kao i Dow Jones i Nasdaq indeks, kreće oko rekordnih nivoa.

Dosad je otprilike 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne rezultate, pri čemu ih je većina premašila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,8 odsto, dok su prije nedjelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

Tehnološki i finansijski sektor juče su bili jedini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji su zabilježili rast.

Ostali su se našli pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, između ostalih, industrijskog diva Johnson & Johnsona i proizvođača dječjih igračaka Hasbroa.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,5 milijardi akcija, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 6,1 milijardu.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,01 odsto, na 7.377 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 odsto, na 12.208 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,20 odsto, na 5.127 bodova.