Azijske berze: Akcije pale, dolar oslabio

Berza

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene akcija pale, dok je dolar oslabio jer je neuspjeh reforme u zdravstvu otvorio pitanje može li američki predsjednik Donald Trump sprovesti ostala obećanja, kao što su smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 1,4 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,5 odsto. U Šangaju su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 odsto. Azijske ulagače na oprez je naveo pad terminskog S&P 500 indeksa za 0,7 odsto, što najavljuje pad cijena akcija na Wall Streetu danas poslijepodne. Taj je indeks već prošle nedjelje potonuo 1,4 odsto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak u ovoj godini.

To je posljedica neuspjeha Donalda Trumpa u pokušaju zamjene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenom osiguranju. Za tu reformu Trump nije uspio pridobiti dovoljnu većinu republikanskih zastupnika u Kongresu, pa je ta stranka u petak povukla prijedlog novog zakona iz procedure. A zdravstvena reforma bila je, uz povećanje fiskalne potrošnje i smanjenje poreza, najvažnije obećanje Donalda Trumpa u izbornoj kampanji. Nakon neuspjeha u reformi zdravstvenog osiguranja, sada se postavlja pitanje može li Trump sprovesti i ostale obećane reforme.

Oprez vlada i na tržištima sirovina. Nakon što je prošle nedjelje potonula više od 1,5 odsto, jutros je na američkom tržištu cijena barela nafte blago porasla, na 48,15 dolara.

Cijena bakra pala je oko 0,7 odsto, a pod pritiskom su i cijene drugih metala, pa su pojeftinile i akcije rudarskih kompanija.
A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer neuspjeh reforme zdravstva dovodi u pitanje sve ostale Trumpove reforme koje su, kako se očekivalo, trebale ubrzati rast ekonomije i inflacije, što bi podstaklo brži tempo povećanja kamata američke cetralne banke.

Ako ne uspiju ni Trumpovi pokušaji u smijeru smanjenja poreza i podsticanja državne potrošnje, taj je cijeli scenario pod znakom pitanje. Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,3 odsto, na 99,28 bodova, najniži nivo od početka februara. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao na 110,35 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,35 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura porasla 0,45 odsto, na 1,0850 dolara, najviši nivo od decembra prošle godine.