Azijske berze porasle, dolar jači

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer su ulagači pravladali razočaranje porazom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u vezi zdravstvene reforme i usmjerili se na dobre ekonomske pokazatelje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,2 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, zbog čega je prekinut osmodnevni pad Dow Jones indeksa. Taj je indeks, kao i S&P 500, porastao oko 0,7 odsto jer su na najveću svjetsku berzu pozitivno uticali bolji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji koji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije. Tako je, na primjer, povjerenje potrošača dostiglo najviši nivo u više od 16 godina, zahvaljujući optimizmu na tržištu rada. Uz to, prošloga su mjeseca porasle cijene kuća, dok se trgovinski deficit značajno stanjio.

Pozitivno na berze utiče i oporavak cijena nafte nakon što su početkom nedjelje pale na najniže nivoe u četiri mjeseca. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 17 centi, na 48,55 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 12 centi, na 51,45 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon što je početkom nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta pala na najniži nivo u četiri i po mjeseca. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,75 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99,23 boda. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,60 jena. Dolar se malo oporavio i u odnosu na evropsku valutu, pa se cijena eura kreće oko 1,0815 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.