Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi u plusu

Berza

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, ali na nedjeljnom nivou berzanski indeksi su u plusu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,1 odsto, a blago su porasle i cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji. U Šangaju su pale 0,7 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na prethodni dan. Od početka nedjelje na dobitku je 0,4 odsto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema vijesti koje bi podržale dalji rast cijena akcija, koje su na dobitku od početka nedjelje.

Podsticaj ne dolazi ni s Wall Streeta, s obzirom da se i na najvećoj svjetskoj berzi već danima trguje suzdržano.

U fokusu ulagača su cijene nafte koje su se ponešto odmakle od najnižih nivoa u deset mjeseci, na koje su pale tokom nedjelje.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,3 odsto, na 42,85 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 45,35 dolara.

Smijer cijena mogao bi se, kažu analitičari, ponovno preokrenuti jer je malo naznaka da se smanjuje jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,1 odsto, na 97,54 boda, ali od početka nedjelje na dobitku je 0,4 odsto. Pritom se cijena evropske valute jutros kreće oko 1,1150 dolara, što znači da je na gubitku ove nedjelje 0,4 odsto.

Američka je valuta ove nedjelje za 0,4 odsto ojačala i prema japanskoj, pa se njena cijena kreće oko 111,30 jena.