Evropske berze drugi dan pod pritiskom

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer raste nesigurnost po pitanju sudbine američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon optužbi da je pokušao uticati na saveznu istragu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče pao 1,2 odsto, što je bio njegov najveći dnevni gubitak u posljednjih osam mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,60 odsto, na 7.455 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,45 odsto, na 12.574 boda, a pariski CAC 0,50 odsto, na 5.289 bodova.

Pad evropskih berzi drugi dan zaredom posljedica je zabrinutosti ulagača zbog niza skandala u Washingtonu, od nedavne iznenadne Trumpove odluke o smjeni direktora FBI-a Jamesa Comeya, preko naslova u medijima da je predsjednik dao povjerljive informacija ruskom ministru spoljnih poslova, do najnovijeg otkrića da je Trump zatražio od bivšeg direktora FBI-a Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna.

Te optužbe nisu samo izazvale sumnje u vezi Trumpovih planova o poreznoj reformi i drugim podsticajnim politikama, nego su povećale i mogućnost odlaska Trumpa iz Bijele kuće.

Raste broj republikanaca koji podržavaju prijedlog za sprovođenje nezavisne istrage o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a jedan je republikanac čak spomenuo i opoziv predsjednika.

Pod najvećim su pritiskom jutros akcije u finansijskom i rudarskom sektoru, koje su i najviše rasle posljednjih mjeseci zahvaljujući Trumpovim najavama o podsticajnim politikama.

Osim cijena akcija, jutros su pale i cijene nafte, nakon što su juče dostigle najviše nivoe u dvije nedjelje. Cijene ′crnog zlata′ podržavaju najave iz OPEC-a o produženju dogovora o smanjenju proizvodnje i nakon juna. S druge strane, naznake rasta proizvodnje u drugim zemljama koje nisu potpisnice tog sporazuma ne omogućuju veći rast cijena. Jutros je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,3 odsto, na 52,05 dolara.