Ruska Sberbank se povlači iz Ukrajine

Najveća banka u Rusiji, Sberbank prodaje svoju filijalu u Ukrajini zbog sankcija ukrajinskih vlasti

Bankarski gigant pod kontrolom ruske države naveo je da je potpisao ugovor o prodaji sa konzorcijumom investitora u kojem se nalazi letonska Norvik banka i još jedno bjelorusko privatno udruženje. Norvik je saopštio da je bjelorusko udruženje u vlasništvu Saida Gucerijeva, biznismena s britanskim pasošem čiji je otac ruski magnat Mihail Gucerijev.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je prije desetak dana ukaz o uvođenju sankcija bankama u ruskom vlasništvu. U saopštenju ukrajinskog predsjednika se navodi da ukaz treba da spriječi podružnice tri ruske finansijske institucije u Ukrajini da iznose novac u inostranstvo. Ukazom su obuhvaćene dvije najveće ruske banke Sberbank i VTB, kao i razvojna banka Vnešekonombank, sve tri u vlasništvu države.

Sankcije ruskim bankama su uvedene i pošto su ukrajinski nacionalisti vandalizovali prostorije ruskih banaka u Kijevu.

Sberbank je najveća banka u Rusiji i vodeća globalna finansijska institucija koja posjeduje gotovo trećinu cjelokupne aktive ruskog bankarskog sektora i ključni je davalac kredita nacionalnoj ekonomiji. Osnivač i najveći akcionar banke je Centralna banka Rusije u čijem vlasništvu je 50 odsto kapitala banke plus jedna akcija sa pravom glasa.(Beta)