UniCredit i ICBC najavljuju ugovor o poslovnoj saradnji

Banke

Cilj Memoranduma je da pomogne u uspostavljanju i razvijanju dugoročne prijateljske saradnje između dvaju banaka u svrhu promovisanja poslovnih prilika između Kine, Italije, Njemačke, Austrije i regiona Centralne i istočne Evrope, kao i intenziviranja saradnje između preduzeća u tim zemljama u oblastima trgovine, ulaganja, ugovaranja međunarodnih projekata, finansiranja prekograničnog spajanja i preuzimanja, finansiranja usluga, dužničkih tržišta kapitala i drugim.

Ugovorom želi da se uspostavi efikasna saradnja u vezi sa trgovinskim ulaganjima i ugovaranje međunarodnih projekata, kao i podrška pojedinim korporativnim klijentima u njihovim međunarodnim poslovnim aktivnostima i u istraživanju novih poslovnih i investicionih mogućnosti na njihovim domaćim tržištima i u Evropi, a naročito u Centralnoj i istočnoj Evropi, Italiji, Njemačkoj i Austriji.

ICBC osnovana je 1. januara 1984, a u potpunosti je restrukturirana u dioničarsko društvo s ograničenom odgovornošću 28. oktobra 2005. godine. Uspješno je uvrštena na šangajsku i hongkonšku berzu 27. oktobra 2006. Stalnim naporima i stabilnim razvojem, ICBC se razvila u vodeću svjetsku banku koja posjeduje izvrsnu bazu klijenata, raznoliku poslovnu strukturu, snažne inovacijske sposobnosti i tržišnu konkurentnost – nudeći sveobuhvatan raspon finansijskih proizvoda i usluga za 7.628 hiljada korporativnih klijenata i 627 miliona fizičkih lica.

UniCredit je panevropska komercijalna banka, sa potpuno integrisanim korporativnim i investicionim bankarstvom, koja pruža usluge velikom broju svojih klijenata u 18 zemalja širom svijeta.