ECB odložila povećanje kamata, Draghi upozorava na neizvjesnosti

Banke

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je objavila da postojeće kamatne stope planira zadržati barem do kraja ove godine, odgodivši tako mogućnost njihova prvog podizanja u razdoblju nakon krize, a bankama je najavila novi krug zajmova s dužim rokom otplate.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da je zbog neizvjesnosti vezanih za obim ekonomskog usporavanja bilo važno preduzeti mjere, odnosno pomjeriti rok za povećanje ključne kamate i pokrenuti nov paket jeftinih kredita za banke.

„U mračnoj sobi se krećete sitnim koracima. Ne trčite, ali se krećete. Nastojite da budete proaktivni, a ne reaktivni’, rekao je Draghi na konferenciji za novinare u sjedištu banke u Frankfurtu, prenijela je agencija AP.

Reuters izvještava da je Draghi konstatovao da ECB nije promijenila svoju procjenu da su se rizici pogoršali navodeći u tom kontekstu spoljne faktore kao što su protekcionizam, još uvijek neizvesna priroda Brexita i ranjivosti tržišta u usponu.

„Nalazimo se u razdoblju kontinuirane slabosti i sveprisutne neizvjesnosti“, rekao je on, dodajući da je ECB zbog toga snizila svoje projekcije rasta i inflacije.

ECB sada vidi rast eurozone na jedva 1,1 posto u ovoj godini, u odnosu na projekciju od 1,7 posto iz decembra prošle godine, navodi britanska agencija