Azijske berze pale, dolar jači

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer nema novih značajnijih vijesti koje bi podstakle tržišta, dok je dolar ojačao jer se očekuje da će američki Fed nastaviti s povećanjem kamata u ovoj godini

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1,1 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru i Australiji porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 odsto.

Na azijskim berzama vlada oprez jer nema novih podsticajnih vijesti, a glavno je pitanje na tržištima može li predsjednik SAD-a Donald Trump sprovesti svoje planove o smanjenju poreza i podsticanju fiskalne potrošnje, nakon poraza u vezi zdravstvene reforme. Dio analitičara smatra da ni ostali Trumpovi planovi neće proći kako je predsjednik to zamislio, dok drugi dio smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama.

U međuvremenu, nekoliko zvaničnika američke centralne banke poručilo je da će u ovoj godini Fed nastaviti povećavati ključne kamatne stope jer se situacija u američkoj ekonomiji i na tržištu rada poboljšava, dok se inflacija primiče ciljanim nivoima. Podršku tržištima pružaju makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje ekonomija u regiji i svijetu.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte, nakon što su početkom nedjelje pale na najniže nivoe u četiri mjeseca. Juče je objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošle nedjelje porasle manje nego što se očekivalo, pa su cijene skočile više od 2 odsto. Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 0,1 odsto, na 49,50 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 52,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao jer se ponovo spekuliše da bi Fed u ovoj godini mogao ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na jačanje inflacije i ubrzanje rasta ekonomija. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 odsto, na 100,06 bodova, dok je još početkom nedjelje iznosio 98,85 bodova. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,15 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura pala na 1,0750 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0815 dolara.

Slabost eura posljedica je spekulacija da Evropska centralna banka (ECB) nije sklona mijenjati vrlo labavu monetarnu politiku dok se ne vidi kako će se odvijati pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, nakon što je britanska vlada juče i službeno pokrenula taj proces.