Wall Street: Berze zabilježile rast

Berza

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija blago porasle jer su smanjeni strahovi od rasta tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Dow Jones ojačao je 0,26 odsto, na 21.865 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 odsto, na 6.301 bod.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja tržište je bilo pod pritiskom jer je rano ujutro Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletјela Japan i pala u Pacifičke vode oko 1.180 kilometara od severne regije Hokkaida.

To je izazvalo jačanje napetosti u regiji. Pod vođstvom mladog vođe Kim Jong-Una Sjeverna Koreja ispalila je desetak raketa, no ovo je prva koja je preletјela Japan od 2009. godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je Sjevernu Koreju da su sve opcije otvorene.

“Kada američki predsјednik kaže da su ′sve opcije otvorene′ za ulagače je ponekad najbolja strategija da ne čine ništa”, kaže Brian Jackobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Ipak, kasnije se tržište smirilo i nadoknadilo početne gubitke jer su tenzije u vezi Korejskog poluostrva malo splasnule, dok se Trump fokusirao na posljedice Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je donio obilne kiše i velike poplave.

“Moguće je da će sve ove nesreće dovesti do nekih većih posledica, no američka je ekonomija veoma velika i otporna”, kaže Jackobsen.

Štete koje je nanio Harvey su velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posledice.

Pod pritiskom su juče bile akcije osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju procijeniti uticaj Harveya na taj sektor, a osjetno je, prosječno 0,5 odsto, pao i industrijski sektor.

S druge strane, po rastu je predvodio tehnološki sektor jer su porasle cijene akcija najvećih kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook i Amazon.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 5,3 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 5,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cijene akcija jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,87 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 odsto, na 11.945 bodova, a pariski CAC 0,94 odsto, na 5.031 bod.