Wall Street: Energetski sektor ojačao usljed rasta akcija

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cijena akcija dan prije, pri čemu je energetski sektor ojačao, zahvaljujući rastu cijena nafte, dok je finansijski oslabio

Dow Jones pao je 0,20 odsto, na 20.659 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,11 odsto, na 2.361 bod, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 5.897 bodova. Na Wall Streetu se juče trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio već deveti trgovinski dan od posljednjih deset.

Posljednjih su nedjelja ulagači suzdržani, pa indeksi stagniraju, uz rijetke izuzetne dane, dok se čekaju konkretni prijedlozi američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje. Upravo zahvaljujući tim obećanjima, S&P 500 indeks porastao je oko 10 odsto od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Posljednjih nedjelja entuzijazam na tržištu je splasnuo, dok je prošlonedjeljni poraz republikanaca i Trumpa u pokušaju zamijene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti otvorio pitanje može li Trump sprovesti svoje ostale planove. Dio analitičara smatra da ni ostali Trumpovi planovi neće proći kako je predsjednik to zamislio, dok drugi dio smatra da bi se uklanjanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama.

Do tih reformi proći će još određeno vrijeme, pa su se ulagači usmjerili na makroekonomske podatke, koji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije. Uz to, uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zahvaljujući rastu cijena nafte, nakon što su početkom nedjelje pale na najniže nivoe u četiri mjeseca, juče su najviše porasle cijene akcija u energetskom sektoru, za 1,2 odsto.

S druge strane, s padom od 0,5 odsto, među najvećim je gubitnicima bio finansijski sektor. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,8 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 12.203 boda, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.069 bodova.