Wall Street pao, očekuje se znatnije povećanje kamatnih stopa

Berza

Na Wall Streetu su berzanski indeksi pali i u srijedu, treći dan zaredom, jer je ulagače neugodno iznenadio podatak da je inflacija u SAD-u dostigla 9,1 posto, najviše od 1981. godine.

Dow Jones oslabio je 208 bodova ili 0,67 posto, na 30.772 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 3.801 bod, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 11.247 bodova.

Tokom trgovanja ti su indeksi bili u minusu i više od 1 posto jer je ulagače šokirao podatak da je inflacija u SAD-u u junu dostigla 9,1 posto, novu najviše u više od 40 godina.

Analitičari su očekivali rast inflacije s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto, pa je ovaj podatak učvrstio uvjerenje na tržištu da će američka centralna banka u julu povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Neki sada čak spekulisu da bi Fed mogao podignuti kamate za cijeli procenat.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka banka povećala je od početka godine ključne kamate u raspon od 1,5 do 1,75 posto, a morat će i dalje agresivno podizati cijenu novca.

Zbog toga se rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti ekonomiju ili ga gurnuti u recesiju.

„Mislim da je recesija neizbježna. Fed će morati biti agresivan kratkoročno i spustiti potražnju, a to vodi u recesiju”, kaže Liz Ann Sonders iz tvrtke Charles Schwab.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja berzanski su indeksi ublažili gubitke.

„Nakon ovakvog izvještaja o inflaciji, očekivali biste veliko povlačenje iz rizičnih investicija, no tržište se nakon početnog pada smirilo. Mislim da je to zbog toga što ulagači ionako već od prije očekuju agresivno povećanje kamata Feda”, kaže Ross Mayfield, analitičar u kompaniji Baird.

U fokusu ulagača bit će idućih dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.