Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta, ali i zbog napetosti nakon što je juče Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,00 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Australiji skliznule 0,1 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,00 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na juče, kada je izgubio 0,6 odsto.

Zbog jučerašnjeg praznika u SAD-u i nedostatka značajnijih ekonomskih pokazatelja, jutros je na azijskim berzama obim trgovanja mršav.

Ulagači su suzdržani i zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je juče Sjeverna Koreja ispalila još jednu balističku interkontinentalnu raketu. Radi se o testiranju novog projektila koji bi mogao dostići SAD, što je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je na globalnu akciju protiv te globalne prijetnje.

Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte. Nakon oštrog pada u prvom dijelu juna, posljednjih nedjelju dana cijene su se nafte oporavile. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala daljih 7 centi, na 47,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 10 centi, na 49,70 dolara.

I na valutnim se tržištima trguje mirno, a u fokusu ulagača bit će danas objava zaključaka s nedavne sednice čelnika američke centralne banke, koji bi mogli naznačiti što Fed namjerava s monetarnom politikom.

Nakon što je u dva navrata od početka godine ključne kamatne stope povećao za 0,25 postotnih bodova, većina analitičara očekuje još jedno povećanje cijene novca u SAD-u do kraja godine.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 60 odsto izgleda da će Fed kamate povećati u decembru, ali i neke druge velike centralne banke poručuju da je era jeftinog novca pri kraju.

U takvom je okruženju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros oslabio 0,1 odsto, na 96,12 bodova, nakon dva dana rasta. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,10 jena. Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1370 dolara, kao i juče u ovo doba.