Povratak zaboravljene Alpine

 

Nova (stara) Alpina razbija monotoniju na tržištu malih, sportskih automobila

Tačno 55 godina nakon pojavljivanja legendarnog modela Alpine A110, dolazi revitalizacija galske sportske ikone. A110 odnosno Berlinette bio je legendaran automobil, sa brojnim uspjesima na reli takmičenjima. Pola vijeka kasnije: lagan, brz i upravljiv automobil za vozače koji žele da se zabave.

U dizajnu vidljiv je trag originalnog A110, uz sve moderne odlike automobila. Zarad performansi, aerodinamika je bila prioritet, te nova Alpina ima potpuno ravan pod sa zadnjim difjuzerom, dok otvori na prednjem odbojniku stvaraju vazdušnu zavjesu pokraj prednjih točkova.

Svjetlosna grupa na zadnjem dijelu automobila postavljena je u „X“ obliku, čime se retro izgledu daje moderna nota. Aluminijumska šasija i platforma omogućavaju izuzetno malu masu ovog modela koja iznosi 1080 kg, uz odlično raspoređenu masu 44% napred, 56% pozadi. A110 dugačak je 4178, širok 1798 i visoki 1252 milimetra. Motor je postavljen tik ispred zadnje osovine, a rezervoar iza prednje osovine.

Renault-Nissan grupacija razvila je za Alpine A110 potpuno novi četvorocilindrični turbo motor zapremine 1,8 litara sa 252 KS i 320 Nm obrtnog momenta. Ovakva konfiguracija agregata, uz malu masu vozila obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 4,5 sekundi, i elektronski ograničenu brzinu na 250 km/h. Agregat je uparen sa sedmostepenim automatskim Getrag mjenjačem. Vozaču su dostupna tri moda vožnje Normal, Sport i Track.

Premijerna edicija Alpine A110, biće opremljena nekim od najkvalitetnijih dijelova koji se mogu naći na tržištu. Brembo je razvio potpuno alumijumske kočione čeljusti, dok dio kočionog sistema na zadnjem dijelu automobila ima integrisan aktivator za tzv. parking kočnicu. Otto Fuchs izradio je lagane aluminijumske točkove od 18 cola, dok su sjedišta djelo Sabelta i teže svega po 13,5 kilograma.

Ova edicija biće ograničena na 1.955 jedinica u znak počasti osnivanju ove kompanije. Cijena za ovaj model u Francuskoj iznosiće 58.500 eura, a tokom 2018. godine pojaviće se i drugi nivoi opreme. Alpine A110, proizvodiće se naravno u zemlji Gala u fabrici u Dijepu (Dieppe).