Električni automobili biće jeftiniji od benzinaca i dizelaša do 2025.

Automobil

Više od polovine svjetske prodaje novih putničkih vozila do 2040. godine činiće automobili na struju, procjenjuje Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Kako navodi isti izvor, moguće je da je globalna prodaja automobila sa konvencionalnim motorima (benzinaca i dizelaša) već dostigla svoj vrhunac i da nikada neće biti veća nego što je sad.

Izuzetno brz razvoj električnih automobila omogućiće da se njihova cijena ubrzo izjednačni sa cijenom odgovarajućih putničkih vozila koje pogone benzinski ili dizel motori.

Automobili na struju već su znatno jeftniji kada je riječ o troškovima eksploatacije, pa će u bliskoj budućnosti oni postati logičan izbor kupaca kada je riječ o ekonomičnosti (cijena nabavke vozila + troškovi održavanja), navodi BNEF.

Procjenjuje se da će u narednih 20-ak godina globalna prodaja električnih automobila porasti sa 2 miliona, koliko ih je širom svijeta isporučeno u 2018, na čak 56 miliona u 2040. godini.

Analitičari predviđaju da će u istom razdoblju svjetska prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem (SUS) opasti sa 85 miliona (2018.) na svega 42 miliona (2040.).

Jedan od najvažnijih činilaca koji će uticati da automobili na struju postanu znatno pristupačiniji nego danas je projektovan pad cijene pogonskih baterija, koje značajno utiču na formiranje maloprodajne cijene električnih vozila.

BNEF navodi da će do polovine naredne dekade (oko 2025.) automobili na struju postati jeftiniji od adekvatnih vozila sa SUS motorima.

Prema istom izvoru, kompanije koje se bave “car charing” biznisom brže će se prebaciti na električne automobile od privatnih kupaca.

Kako se navodi, u svijetu već ima preko milijardu korisnika ovog vida prevoza, a ovaj broj će samo rasti u budućnosti, smatraju analitičari, što će dovesti do smanjenja tražnje za privatnim automobilima.