Evropske berze nastavljaju sa rastom na početku drugog kvartala

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija nastavile sa rastom, nakon znatnog dobitka u prvom tromjesečju.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2odsto, nakon što je u prvom tromjesečju porastao oko 5,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 odsto, na 7.327 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,05 odsto, na 5.123 boda, a frankfurtski DAX 0,30 odsto, na 12.355 bodova.

Nastavak rasta tržišta na početku drugog tromjesečja ponajviše se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz ekonomija širom svijeta.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak i obično osjetno utiču na tržišta, ali i sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jingpinga u četvrtak. Trump je poručio kako očekuje vrlo teške razgovore, a ulagači čekaju hoće li Trump ponoviti svoje najave o uvođenju carina na uvoz kineskih proizvoda.

Pozitivno na berze utiče stabilnost cijena nafte koje su prošle nedjelje porasle više od 4 odsto i tako ublažile gubitke u prvom tromjesečju. Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 50,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 odsto, na 53,45 dolara.