Azijske berze: Oprez ulagača na berzi, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija blago porasle, ali trguje se oprezno uoči nekoliko političkih i ekonomskih događaja koji bi mogli uticati na smijer tržišta

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru i Šangaju porasle između 0,1 i 0,9 odsto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji pale su oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, ponovno se primakavši najvišem nivou u više od dvije godine.

Na azijskim se berzama i jutros, kao i juče, trguje suzdržano jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

U četvrtak se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori. Neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tesan rezultat izbora. U četvrtak će se, takođe, održati sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji evrozone i monetarnu politiku.

U Washingtonu će pred Senatom svjedočiti bivši direktor FBI-a James Comey koji je svojevremeno pokrenuo istragu o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije, a Trump ga je u maju razriješio dužnosti. Mediji pišu da Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojem mu je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojeg je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim zvaničnicima. Ako se nakon tog svjedočenja situacija na političkoj sceni Washingtona dodatno zakomplikovala, teško je za očekivati, kaže Sato, da će se na dnevnom redu Trumpove vlade tako skoro naći planovi o poreskoj reformi i povećanim državnim ulaganjima u infrastrukturu, koji su mjesecima podržavali tržišta.

A nakon jučerašnjeg rasta, cijene su nafte jutros blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 odsto, na 48,13 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 50,07 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog problema na političkoj sceni Washingtona. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,62 boda, najniže nivoe od američkih predsjedničkih izbora prošlog novembra, koliko je iznosio i juče u ovo doba. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 109,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,85 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je pa je cijena eura skliznula na 1,1260 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1270 dolara.