U Hrvatskoj poskupljuje putarina za pet posto

U Hrvatskoj stupaju na snagu nove, u prosjeku pet posto više cijene putarine

Kako prenosi HINA, vozači putničkih automobila koji putuju od Zagreba do Splita, odnosno od ulaza Lučko do izlaza Dugopolje, plaćaće 181 kunu (24,3 eura) umjesto dosadašnje 174 kune (23,4 eura), što je za sedam kuna više.

Povećanje putarina dio je programa poslovnog i finansijskog restrukturiranja sektora za puteve, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura.

Odluku o restrukturiranju tog sektora, vlada u Zagrebu je donijela sredinom marta, a tom prilikom je ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković pojasnio da kreće reforma ovog sektora, jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autoputeva, a povećanje putarina je jedna od mjera za podizanje prihoda putara.

Od 1. jula bi, pak, putarine na svim dionicama kojima upravljaju državni koncesionari trebalo da porastu za dodatnih 10 posto, i to samo tokom glavne turističke sezone, do 30. septembra, iz čega će biti isključeni teretni prevoznici, autobusi i slično.

Povećanje putarina odnosi se na autoput A1 Zagreb (od čvora Bosiljevo2) – Split – Dubrovnik, autoput A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, kao i autoput A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, autoput A10 Granica BiH – Ploče i autoput A11 Zagreb – Sisak.