Todorić: Ko je hrvatskoj vladi dao podatke o Agrokoru?

Region

Bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić juče je u novom postu na svom blogu zatražio od hrvatske vlade da odgovori na pitanje ko je dao podatke o toj kompaniji vicepremijerki Martini Dalić, a privremenog upravnika Anta Ramljaka optužio je za “konflikt interesa koji nije viđen u modernoj Evropi”

Todorić je naveo da je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića upoznao na sastanku 26. februara 2017. i da su tom sastanku prisustvovali i Dalićeva, tadašnji vicepremijer Božo Petrov, ministar finansija Zdravko Marić i potpredsjednik “Agrokora” Ivan Crnjac.

“Do sastanka je došlo nakon višenedjeljnog insistiranja Bože Petrova, s kojim nisam želio da se nađem nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći”, napisao je u blogu Todorić.

On je naveo da je pet dana kasnije ministar Marić došao kod njega u kompaniju “kako je rekao, u ime premijera”.

“Obavještavam ga da ”Agrokoru” nije potrebna pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama kojima nas je poslužio na sastanku. Ključno: u prezentaciji Vladi 20. jula Martina Dalić kaže da su tada, 3. marta, ”ubrzali rad na izradi Lex Agrokora”. Znači, pet dana nakon što prvi put vidim premijera, oni ”ubrzavaju rad”. Od kada onda rade na Lex Agrokoru?”, upitao je Todorić.

On je od hrvatske vlade zatražio da tamošnjoj javnosti “odgovori na konkretna pitanja”:

“Je li tačno da su sastancima u Vladi, prije donošenja ”Lex Agrokora”, prisustvovale i držale prezentacije privatne firme i osobe sa direktnim finansijskim interesima (vezanim) za ”Agrokor”, vlasnici i zaposleni u konsultantskim kućama, financijski savjetnici, advokati i drugi koji danas od ”Agrokora”” uzimaju ogroman novac? Ko je bio na tim sastancima? Jesu li vođene bilješke i postoje li zapisnici?”, napisao je on.

Upitao je “kako je moguće da su ”Lex Agrokor” pisali, po vlastitom priznanju, Ante Ramljak i njegovi prijatelji i saradnici”.

“Ko ih je za to ovlastio? S kojim ciljem? Postoje li o tome službene bilješke?”, piše u blogu.

Todorić je takođe upitao “kako je moguće da ista osoba učestvuje u kreaciji ”Lex Agrokora” i sama sebi dizajnira ovlašćenja, i onda sama sebe postavi da primenjuje taj Zakon?”

“Takav konflikt interesa nije viđen u modernoj Evropi. I ključno pitanje – kakvu je dokumentaciju, osim osnovnih dokumenata koje joj je dostavio “Agrokor”, i od koga dobila potpredsjednica Vlade Martina Dalić? Koje osobe ili koje firme su izradile tu dokumentaciju bez službenih podataka od menadžmenta “Agrokora”? Na osnovu kojih podataka su se stekli uslovi za primjenu “Lex Agrokora”?”, zaključio je pvim pitanjem Todorić najnoviji blog post.

Bivši vlasnik Agrokora redovno se oglašava na svom blogu od petka, kada je prvi put progovorio o ovom slučaju.

U subotu je pozvao parlamentarne stranke na hitno formiranje saborske komisije koja bi rasvijetlila okolnosti koje su se dogodile u Agrokoru i utvrdila ko je odgovoran.

Todorić je na svom blogu objavio da je formiranje komisije nužno, jer smatra da su Ustav i zakoni Hrvatske teško povrijeđeni, a da je Lex Agrokor prouzrokovao štete od više milijardi kuna i to ne samo Agrokoru, već i Hrvatskoj.

U petak, u prvom oglašavanju u javnosti od izbijanja afere Agrokor, Todorić je ocijenio da je nacionalizacija Agrokora, koju je, kaže, dizajnirala Vlada, politički projekat, suprotan interesima Hrvatske.

Najavio je pravne mjere i razotkrivanje “sprege politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora”, koja je, tvrdi, stvarni razlog donošenja neustavnog Lex Agrokora.

Todorić je tim saopštenjem bacio ozbiljnu rukavicu u lice hrvatskim vlastima i, ukoliko ne uslijedi neki veleobrt, tačnije dogovor, zaprijetio nizom pravnih mjera koje će stopirati primjenu Lex Agrokora, a sistem, koji je BDP Hrvatske učestvovao sa 15 odsto, uvesti u stanje prijetećeg stečaja.