Novi problemi: Bitkoinu prijeti još jedna podjela do kraja 2017.

Valuta

Sve su veće šanse da će se bitkoin u novembru ponovo podijeliti, i tako stvoriti treću verziju najveće kriptovalutne linije na svijetu, s obzirom da su ’rudari’ i programeri prinuđeni da nastave odvojenim putevima, kako bi ispratili ovo brzorastuće tržište

U proteklih nekoliko nedjelja, grupa ’rudara’ – ljudi koji kriju složene matematičke probleme za generisanje i transakciju digitalne valute – se odvojila od standardnog bitkoina, kako bi koristili novu verziju poznatu kao Bitcoin Cash.

Jedan od glavnih igrača na tržištu kriptovaluta, bitkoin investitor Roger Ver poznat pod nazivom “Bitkoin Isus”, je prenio dio sredstava u novi ogranak bitkoina, predvidevši novu podjelu valute do kraja 2017. godine.

“Vjerovatno će doći do još jedne podjele između Bitcoin Legacy i SegVit2Ks verzije bitkoina, što mi daje dodatne novčiće koje mogu prodati za Bitcoin Cash verziju”, rekao je Ver u intervjuu za Bloomberg, na konferenciji koju je organizovao Bitkan u Hong Kongu.

Bitkoinova popularnost dovela je do zagušenja u trgovini, a debata o tome kako riješiti problem je podijelila trgovačku zajednicu. Neki su predložili povećanje broja transakcija u svakom bloku, koje moraju da odobre ’rudari’, dok su se drugi zalagali za premještanje informacija van glavne mreže.

Jedna frakcija bitkoin zajednice predlaže nadogradnju mreže u novembru, što bi moglo dovesti do podjele, ukoliko se ne napravi konsenzus.

Kada se bitkoin prvi put podijelio početkom avgusta – digitalna valuta je zabilježila pad od 6,8 posto na dvodnevnom slajdu. Međutim, vrijednost se kasnije stabilizovala, pa je bitkoin porastao na rekordnih 4,880.85 dolara, i tu vrednost je zadržao sve do 1. septembra, kada je Kina objavila zabranu trgovanja kriptovalutama.