Banke i dobavljači traže aktiviranje Lex Agrokor!

Nakon što se Lex Agrokor danas izglasa u Hrvatskom saboru, sve oči će biti uperene u Ivicu Todorića, vlasnika Koncerna, jer su banke i dobavljači skloniji tome da se taj zakon aktivira

Ovo je, svakako, povoljnija opcija za kreditore, dvije državne ruske banke Sberbank i VTB banka, koji će dati novi kredit za likvidnost (100 miliona eura) koji bi na taj način imali senior status, odnosno prvenstvo u naplati svojih potraživanja; čak i u slučaju stečaja. Sada je sve u rukama Ivice Todorića, ali s tim da Lex Agrokor mogu aktivirati i dva člana uprave ili Nadzornog odbora, ili član uprave i prokurist društva, shodno Statutu Agrokora, saznaje Jutarnji list.

Inače, od prošlog petka blokirani su računi Agrokora, Belja, Leda, Jamnice, Tiska i PIK Vrbovca, naknadno i Konzuma kao i PIK Vinkovci i Vupik. Generalni direktor Dukata, Alen Fontana, kaže da sistem sada finansiraju jedino dobavljači svojom robom, ali i da to neće trajati dugo.

Računi Agrokora i pripadajućih kompanija mogu biti deblokirani odlukom Trgovačkog suda već do kraja sljedeće sedmice. Naravno, ako bi Sberbanka pristala da odmah uplati gotov novac. No, to će se desiti tek kad Vlada odluči da primijeni Lex Agrokor. Deblokada računa samo je prvi korak u budućoj drami kojom počinje novo razdoblje u hrvatskoj ekonomiji.

– Ako se dođe u situaciju da treba primijeniti odredbe zakona koji ćemo usvojiti, mi smo spremni preuzeti odgovornost i pomoći proces restrukturiranja i održivosti koncerna – izjavio je premijer Plenković svjestan da je slučaj Agrokor veoma teška tema u cijeloj regiji.