Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale jer je zapisnik s posljednje sjednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsjednik Donald Trump uspjeti ispuniti svoja obećanja o podsticajnim mjerama

Dow Jones oslabio je 0,20 odsto, na 20.648 bodova, dok je S&P 500 pao 0,31 odsto, na 2.352 boda, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 5.864 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su akcija znatno porasle nakon što je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, izvijestila da je u privatnom sektoru u martu otvoreno 263 hiljade novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo. To pokazuje da se rast američke ekonomije ubrzava i da bi službeni podaci američke vlade o zapošljavanju, koji će biti objavljeni u petak, mogli biti snažni.

Dobici berzanskih indeksa izgubljeni su nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda koji pokazuje da mnogi čelnici smatraju da treba početi smanjivati 4.500 milijardi dolara vrijedni bilans centralne banke u ovoj godini. Takođe, zapisnik je pokazao da neki čelnici smatraju da su cijene akcija prilično visoke u odnosu na standardne valuacijske mjere.

Ulagače su juče zabrinule i poruke iz Kongresa da bi realizacija poreske reforme mogla potrajati duže nego što je trajalo sastavljanje prijedloga zakona o zdravstvenoj reformi.

Wall Street je snažno rastao od novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, zahvaljujući njegovim obećanjima da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju. Nakon što je nedavno njegov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja, pa na tržištu vlada oprez.

Pad cijena akcija posljedica je kombinacije oštrog tona Fedova zapisnika, razočaranja tempom realizacije poreske reforme i padom cijena nafte. U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a najviše u finansijskom sektoru.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,53 odsto, na 12.217 bodova, a pariski CAC 0,18 odsto, na 5.091 bod.