Evropske berze pod pritiskom automobilskog sektora

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su pod pritiskom, što je najviše posljedica pada cijena akcija u automobilskom sektoru

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.448 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 odsto, na 12.742 boda, a pariski CAC 0,25 odsto, na 5.281 bodu.

Pod najvećim su pritiskom jutros akcije u automobilskom sektoru, koje su u prosjeku pale 1,4 odsto, jer je ulagače uznemirilo smanjenje procjena poslovnih rezultata Schaefflera zbog povećanih troškova i jačeg pritiska na cijene. Cijena akcije tog njemačkog proizvođača automobilskih dijelova potonula je više od 11 odsto.

S druge strane, cijene akcija u rudarskom sektoru porasle su 1,3 odsto, jer je rast cijena sirovina podstakao akcije Anglo Americana, Rio Tinta i BHP Billitona.

Na dobitku je i bankarski sektor, što se najviše zahvaljuje usponu cijena akcija španskih banaka, nakon vijesti da je Bankia odlučila kupiti manju banku BNM. Ulagače je ohrabrila ta vijest jer predstavlja nastavak čišćenja španskog bankarskog sektora, koji je pod pritiskom nenaplativih potraživanja. Cijena akcija Bankie skočila je više od 4 odsto.