Azijske berze porasle, dolar slabiji

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija blago porasle jer su ulagače ohrabrili podaci koji ukazuju na stabilan rast kineske ekonomije, dok se kurs američke valute našao pod pritiskom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,2 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Južnoj Koreji te Hong Kongu. Berzanski indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Pozitivno su jutros na tržišta uticali podaci koji pokazuju da kineska ekonomija stabilno raste, nakon dužeg razdoblja usporavanja.

PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru zadržao se u maju na 51,2 boda, koliko je iznosio u aprilu, dok su analitičari očekivali njegov pad na 51 bod.

Pozitivno je na tržišta uticala i poruka rejting agencije Moody′s da se čini kako su poboljšani izgledi za svjetsku ekonomiju održivi jer su oslabili neki od najvećih rizika po razvijene ekonomije.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte, nakon što su juče znatno pale. Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 0,1 odsto, na 49,60 dolara, dok se na londonskom tržištu stabilno kreće oko 51,85 dolara.

A na valutnim se tržištima kurs eura oporavio nakon jučerašnjeg pada. Prema američkoj valuti kreće se oko 1,1170 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1125 dolara. Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skliznula na 110,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,80 jena.

Juče je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u aprilu porasla po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca, dok je inflacija na mjesečnom nivou ojačala. To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj centralnoj banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 86 odsto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sednici u junu.

Zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta ekonomije i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje vjerovatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procjenjivalo.