Hrvatska država preuzela Agrokor

Sabor Hrvatske u četvrtak je po hitnom postupku izglasao “Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”, u javnosti poznat kao “leks Agrokor”, a Ivica Todorić, vlasnik kompanije, već je Trgovinskom sudu podnio zahtjev za aktivaciju ovog zakona

– Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek, jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi, izjavio je Todorić. On je takođe u pisanoj izjavi pozvao da se sačuva kompanija i radna mjesta.

Zakon, koji navodno važi za sva preduzeća sa više od 5.000 radnika i dugom većim od 7,5 milijardi kuna (oko milijardu eura), a ustvari se odnosi na Agrokor, predviđa da država preuzme upravljanje kompanijom. Postupak može pokrenuti ili dužnik ili povjerioci, ali uz pristanak dužnika.

Na prijedlog Vlade sud imenuje upravnika kompanije, a uspostavlja se savjetodavno tijelo od pet članova, od kojih je jedan iz redova radnika, kao i veće povjerilaca. Upravnik ima 12 mjeseci, što može da se produži za još tri mjeseca, da predloži nagodbu između povjerilaca i dužnika. Ako se to ne desi, može se ići u stečaj.

Međutim, da neće biti lako sačuvati kompaniju ni sa specijalnim zakonom, pokazuje i stav dobavljača i proizvođača koji su najteže pogođeni kolapsom Agrokora, a djeluje da su skrajnuti u pregovorima o restrukturiranju kompanije, koji su odlučili da obustave snabdijevanje Konzuma robom osim mlijekom i hljebom. (Danas)