Stečaj prijeti svim Kneževićevim firmama

Region

Kompanije u vlasništvu Atlas grupe suočavaju se velikim problemima u poslovanju u Crnoj Gori. Dio kompanija je u blokadi, u nekima je pokrenut stečaj, a firme u okviru kojijh posluju A1 TV, Univerzitet Mediteran, Atlas penzija otežano posluju jer su im blokirani svi računi u Atlas banci.

Rješenja na vidiku nema, niti ga najavljuje Knežević, zbog čega bi bez posla moglo da ostane čak 1.000 ljudi koji su zaposleni u kompanijama koje su dio Atlas grupe.

Poreska uprava odlučna je da naplati svaki euro koji Kneževićeve firme duguju državi po osnovu poreza.

Kako su iz Poreske uprava saopštili portalu Standard, članice Atlas grupe su potpisale prvobitno ugovor o reprogramu duga, koji nije poštovan.

“Ukupna dospjela, a neizmirena potraživanja poreskih obveznika iz grupacije Atlas koji su ušli u reprogram, iznose 1.523.592 eura. Ove obaveze odnose se na dospjele, a neizmirene obaveze iz reprograma i na neizmirene tekuće obaveze. S druge strane, ukupne obaveze kompanije iz navedene grupacije kod kojih je inciran stečaj u momentu otvaranja stečaja iznosile su 1.412.180 eura, a u ovom momentu iste iznose 1.397.887 eura”, objasnili su nam u Poreskoj upravi.

Kao što je već poznato, Poreska uprava je blokirala račun PZU Opšta bolnica Meljine zbog dospjelih a neizmirenih poreskih obaveza. Sa druge strane u IBM banci je iniciran stečaj, dok je privremena uprava uvedena u Atlas banci.

Sve Kneževićeve firme su poslovale preko Atlas banke, a s obzirom da su se dominantno i finansirali preko banke, sada se nalaze u velikom problemu i mnogima prijeti stečaj. Poreska uprava je jasna, iniciraće stečaj u svim kompanijama, članicama Atlas grupe, koje redovno ne izmiruju dugovanja prema državani.

“Kao i kod svih ostalih poreskih obveznika, Poreska uprava će i kod poreskih obveznika iz grupacije Atlas po iscrpljivanju svih ostalih mjera za naplatu, a ukoliko iste ne rezultiraju naplatom poreskog duga, Privrednom sudu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka i kod ovih obveznika, a što je već urađeno kod doo Fabrika vode Lipovo Kolašin”, zaključili su u Poreskoj upravi.