„Bitka“ za hrvatski “Kraš” ulazi u foto-finiš: Srpski biznismen već na 12 odsto

Akcija Kraša dostigla je rekordnu cijenu od 965 kuna ili 131 euro, što je 11 odsto više nego prošle sedmice, a i dalje vlada jagma za njima.

Čim se u ponedjeljak počelo trgovati prodato je akcija za 38 miliona kuna ili 5,1 milion eura, a svaki novi dan donese i nove rekorde u visini akcija i količini prodatih. Predviđa se da će narednih dana cijene akcija još rasti, čak do 160 eura, time da su početkom septembra akcije koštale oko 50 eura.

Srpski biznismen Nebojša Šaranović i njegova Kapa star limited su i dalje najveći kupci, pa posjeduju po procjenama od ponedjeljka već oko 12 odsto akcija, dok je još jedan kupac čiji se identitet ne zna dostigao dva odsto akcija.

Sve je to uvertira za rasplet vlasničke strukture u zagrebačkoj kompaniji za koju očito vlada veliko interesovanje. Ponudu za preuzimanje žele da iskažu mesna industrija Braća Pivac i mali akcionari Kraša, ali se sada sve krajnje zakomplikovalo.

Ostaje da se vidi koliko će narednih dana još akcija Šaranović da kupi i kakav će biti krajnji ishod ovog trgovanja koje niko nije predvidio. Braća Pivac moraće da istaknu i ponudu, ali je za očekivati da će procjena akcije biti znatno manja od sadašnje cijene.

U svakom slučaju tek tada slijedi foto-finiš ove lude trke na berzi, jer će uprava Kraša trebati da donese odluku u čijim će rukama ubuduće biti zagrebačka kompanija. Realno je za očekivati da će konačna odluka o preuzimanju Kraša biti donijeta u toku sljedećeg mjeseca, ali nije isključeno da će se sve finiširati tek u novembru.

Na vanrednoj skupštini akcionara Kraša koja je zakazana za 30. septembar znaće se mnogo više. Tada se očekuje i odluka da akcionari ubuduće zajednički djeluju sa Braćom Pivac, a budući ugovor bi uključio i zaštitu sadašnjih radnika.

 

Izvor: Novosti