Republika Srpska: Povećanje BDP-a za 3,6 odsto

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u četvrtom tromjesečju prošle godine bio je 2,505 milijardi KM i veći je za 3,6 odsto nego u istom periodu 2015. godine, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku

Bruto dodata vrijednost u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 2,06 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjena za subvencije na proizvode bila nešto više od 443 miliona KM.

Rast bruto dodate vrijednosti u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isti period 2015. od 12,6 odsto registrovan je u oblasti vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine. U ovom periodu u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu bruto dodata vrijednost bila je veća za 7,5 odsto.

Bruto dodata vrijednost u građevinarstvu je u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isti period 2015. manja za 4,6 odsto, a u poslovanju nekretninama za 0,5 odsto.