Australija zabilježila rekord za najduži period bez recesije

Australska ekonomija je porasla dovoljno snažno u prethodnom tromjesečju da bi sustigla holandski rekord od 103 uzastopna kvartala bez recesije

Ekonomija Australije od druge polovine 1991. godine jedva da je osjetila ijednu međunarodnu finansijsku krizu.

Službeni podaci pokazali su da je bruto domaći proizvod Australije porastao za 0,3 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju, usporivši u odnosu na zadnje prošlogodišnje tromjesečje kada je rast iznosio 1,1 posto. Australija tako bilježi već 26 godina neprekinutog rasta. Analitičari se pitaju što ta zemlja čini ispravno, za razliku od drugih. Niti jedna druga ekonomija nije uspjela da ovako dugo bude bez recesije. U proteklih 25 godina Australija je zabilježila epski izvoz robe koja je vođena nezasitim kineskim apetitom za sirovinama.

Izuzetan rekord Australije u kojem je zabilježen rast GDP-a 25 godina bez recesije zabilježen je paralelno sa kineskim spektakularnim rastom. Ipak, Australija se neće više moći oslanjati na vađenje ruda iz zemlje i izvoz, jer kineska ekonomija raste najsporijim mogućim tempom u četvrt stoljeća, a cijene robe su pale sa najviših nivoa kakvi su bili prije nekoliko godina. Investicije u australski rudarski sektor su pale, ali su druga područja kao što su izgradnja zgrada i stambenih jedinica pomogla da se ekonomija podigne.

Voditelj odjela ulaganja u kompaniji Fidelity Investments Dominic Rossi smatra da je ova zemlja uveliko imala koristi od snažnih trgovinskih veza s Kinom, a Australija je najveći izvoznik sirovina poput bakra u tu zemlju. Naglasio je i važnost strukturnih faktora. Zemlja ima vrlo snažnu stopu domaće štednje zbog svog sistema mirovinskog osiguranja rezultat čega je i ‘vrlo dobro finansiran bankovni sistem.

Centralna banka Australije je odigrala svoju ulogu snižavanjem kamatnih stopa na rekordne nivoe. Snažan pad australskog dolara je pomogao da izvoz bude konkurentniji i u privlačenju turista iz inostranstva. Uprkos upozorenjima o rastu nivoa duga, pad australske ekonomije u skorije vrijeme nije očekivan. Do recesije će u Australiji jako teško doći, jedino je moguća u slučaju pada kineske ekonomije ili pada na australskom tržištu nekretnina.