Plan B: Branson prodaje Virgin Atlantic?

Akvizicije

Dok se bori da osigura vladinu pomoć u iznosu od 500 miliona funti, aviokompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji navodno je angažovala banku Houlihan Lokey da vodi proces prodaje.

Zajmodavac već ima preko stotinu potencijalnih ponuđača, a polovina njih traži više informacija o ponudi.

Prema medijskim izvještajima, interes za taj posao pokazali su osiguravajući fond Lansdowne Partners, singapurski imovinski fond Temasek i Northill Capital, kao i američke firme Centerbridge Partners i Cerberus Capital Management.

Za razliku od tvrdnje Sunday Telegrapha da od spasilačkog pojasa u iznosu od 500 miliona funti nema ništa, drugi britanski mediji navode da pregovori o zajmu s vladom Velike Britanije još uvijek traju.

Problemi zbog koronavirusa

Kompanija koja je zbog koronavirusa zapala u velike probleme mogla bi se obratiti privatnom sektoru kako bi prikupila nešto novca, jer razmatra sve mogućnosti zbog ogromnih troškova trenutne krize.

Nakon što je Covid-19 snažno pogodio aviosektor, zaustavivši većinu putovanja, Branson čija grupa Virgin ima 51 posto udjela u britanskom prevozniku, upozorio je da bi mogao propasti bez finansijske pomoći.

Kako bi uvjerio vladu Velike Britanije da da zeleno svjetlo za zajam u iznosu od 500 miliona funti, poslovni magnat ponudio je svoje privatno karipsko ostrvo pod hipoteku, prenosi BiznisInfo.ba.

Međutim, neki su taj njegov potez ocijenili kao “PR”, dok su drugi istakli da je besmisleno od njega tražiti novac poreznih obveznika kada se još prije 14 godina preselio na Britanska Djevičanska ostrva gdje vlada tax-free politika.