EBRD prodala udio u kompaniji Miodraga Kostića

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prodala je vlasnički udio u kompaniji Agri Europe, vodećoj agribiznis grupi koja je registrovana na Kipru, a uglavnom posluje u Srbiji i Ukrajini

EBRD je postala dio vlasničke strukture kompanije 2013. godine investicijom od 50 miliona eura kako bi podržala ekspanziju poslovanja u poljoprivredi i mesnoj industriji, kroz ulaganje u infrastrukturu silosa, poljoprivredne opreme i finansiranje obrtnih sredstava.

Agri Europe je u privatnom vlasništvu i jedna od najvećih agribiznis kompanija na Balkanu koja posluje u sektorima mesne i šećerne industrije, kao i u poljoprivredi.

Članice Agri Europea su MK Grupa, ukrajinski Agroinvest i proizvođač šećera Sunoko.

Regionalni direktor EBRD za sektor agribiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Miljan Ždrale izjavio je da će EBRD nakon izlaska iz vlasničke strukture, ostati u bliskom kontaktu sa kompanijom i izvršiti pregled odabranih investicionih prijedloga, koji zadovoljavaju standarde EBRD za dati sektor i region. On je izrazio očekivanje da će se saradnja i ubuduće nastaviti na novim projektima.

Predsjednik Borda direktora Agri Europe Miodrag Kostić, koji je bio uključen u višegodišnju saradnju sa EBRD je rekao da je EBRD je podržavala razvoj kompanije tokom proteklih 10 godina i da su postigli napredak u različitim oblastima poslovanja kao i solidnu bazu za budući rast.

EBRD je samo u agribiznis sektoru od 1991. godine do sada uložila više od sedam milijardi eura kroz 450 projekata u zemljama u kojima posluje.