Evropske berze: Rast akcija, oprezna trgovina zbog geopolitičkih napetosti

Na evropskim berzama u srijedu ujutru cijene akcija su porasle, najviše u automobilskom i naftnom sektoru, ali trguje se oprezno zbog geopolitičkih napetosti

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6 %, nakon što je juče stagnirao. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,40 %, na 7.397 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,60 %, na 5.133 boda, a frankfurtski DAX 0,70 %, na 12.221 bod.

Najviše su jutros porasle cijene akcija proizvođača automobila, za 1,5 posto, pri čemu je akcija Daimlera poskupjela 2,5 %, što se zahvaljuje većoj nego što se očekivalo zaradi te njemačke kompanije u prvom tromjesečju. Znatnije su porasle i cijene akcija u naftnom sektoru, koje podstiče rast cijena nafte nakon poruka da bi OPEC mogao produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na drugi dio ove godine.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 12 centi, na 53,52 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,35 dolara, što je 13 centi viša cijena nego juče.

Ipak, na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko Sjeverne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju bilo kakvih naznaka pretnji. To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijima, kao što su zlato i državne obveznice.

Zbog toga su juče i na Wall Streetu cijene akcija blago pale. Jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,2 %, što nagovještava oprezno trgovanje na najvećoj svjetskoj berzi danas poslijepodne