Wall Street: Indeksi podstaknuti dobrim poslovnim rezultatima

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq dostigao novi rekordni nivo zahvaljujući rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru

Dow Jones ojačao je 0,03 odsto, na 20.981 bod, dok je S&P 500 porastao 0,06 odsto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na rekordnih 6.048 bodova.

Novi istorijski najviši nivo Nasdaq indeksa zahvaljuje se rastu cijena akcija tehnoloških kompanija, kao što su Comcast, PayPal i Intuit, nakon što su objavile bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari procjenjivali.

Za očekivati je da će Nasdaq u petak nastaviti rasti, s obzirom da su u produženom trgovanju nakon zatvaranja tržišta cijene akcija Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i Amazona skočile više od 4 odsto, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija izvešćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 12,4 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I dok su u tehnološkom sektoru cijene akcija znatno porasle, u energetskom su pale za 1,1 odsto, što je posljedica pada cijena nafte za 0,8 odsto jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje na smanjuje kao što se očekivalo.

Na evropskim berzama su cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 odsto, na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 odsto, na 12.443 boda, a pariski CAC 0,31 odsto, na 5.271 bod.