Srbija zadovoljna ponudom NLB-a, prodaja Komercijalne do početka februara?

Region

“Krenuli smo u pregovore sa NLB bankom koja je dostavila najveću obavezujuću ponudu za kupovinu Komercijalne banke. Zadovoljni smo cijenom koju su spremni da plate”, otkrio je za „Blic“ ministar finansija Siniša Mali, i dodao da nije riječ o sumi od 450 miliona eura koja se pominje u medijima.

Država je sada, kako nam je ministar potvrdio, “sada svakako bliža prodaji nego odluci da ostane vlasnik Komercijalne banke”.

– Siguran sam da ćemo proces dovesti do kraja. Zadovoljni smo cijenom koju je ponudila NLB banka, a imajući u vidu multiplikatore Komercijalne banke u odnosu na njenu knjigovodstvenu vrijednost. Očekujem da ćemo do kraja januara završiti razgovore sa prvorangiranim ponuđačem, a ukoliko se uspješno završe, i da ćemo već početkom februara imati i poznatog kupca – precizirao je Mali, i dodao da ukoliko pregovori sa NLB ne uspiju, postoji mogućnost da se ide u pregovore sa drugorangiranim ponuđačem.

Kako dodaje, “došlo se do obavezujućih ponuda i faze kada je vrlo teško ne sprovesti postupak”, jer u tom slučaju, kako je naveo, “država gubi kredibilitet”.

– Sada, praktično, samo treba izdefinisati ugovorne klauzule i konačan kupoprodajni ugovor. Po pitanju formalnih stvari više ništa nije otvoreno. I onda se nadam da će novi vlasnik na pravi način pristupiti daljem rastu Komercijalne banke. Ta banka je dobro radila, a dobro radi i danas, ali mislim da može mnogo bolje i da će sigurno bolje raditi kada vlasnik bude privatnik – ocijenio je Mali. Kakoko je dodao, to ne znači da su Vlada i država loše radili u Komercijalnoj banci.

– Ali smatram da se nama s novcem koji možemo zaraditi od njene prodaje otvaraju mogućnosti za realizaciju velikog projekta „Srbija 2025”, gdje planiramo da se bavimo razvojem infrastrukture, podizanjem životnog standarda a da pritom ne podižemo javni dug – rekao je Mali.

Na konstataciju da je vlada Slovenije prošle godine, suprotno pravilima EU, finansijski pomogla NLB banku, Mali kaže da svaka priča o tome da li je NLB banka dobra ili ne, pada u vodu ukoliko se pogleda njihova strategija i vizija.

Pored slovenačke NLB banke, ponude za kupovinu akcija dali su i Rajfajzen banka i AIK banka.