Azijska tržišta: Rast japanskog izvoza ohrabrio investitore

Berza

Na većini azijskih berzi cijene dionica u srijedu su porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija koji su bolji nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 odsto. U Južnoj Koreji su, pak, pale oko 0,7 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je 0,71, a S&P 500 0,19 odsto.

To se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica trgovačkih lanaca Walmarta, za 5,1 odsto, i Home Depota, za 4,1 odsto.

Objavivši kvartalne poslovne rezultate, Wallmart je smanjio procjene pada dobiti u ovoj godini, dok je Home Depot nadmašio očekivanja analitičara po pitanju kvartalne prodaje.

I dok je trgovački sektor ojačao, tehnološki je blago pao, nakon znatnog rasta dan prije, što je pritisnulo Nasdaq indeks.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je gotovo 14 odsto od sredine juna, što je posljedica boljim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija od očekivanih.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla 9,7 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i po očekivao se rast zarada za 5,6 odsto.

Pozitivno na tržište ovih dana utiče i nada ulagača da će američka centralna banka uspjeti da “mekano prizemlji” ekonomiju, dok oštro povećava kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišem nivou u više od 40 godina.

Podršku tržištima pružili su i podaci o snažnom rastu japanskog izvoza u julu, za 19 odsto na godišnjem nivou, kao i izvještaj o rastu plata u Australiji.

Zbog toga ulagače jutros nije previše uznemirila odluka centralne banke Novog Zelanda o povećanju kamata za 0,5 postotnih bodova četvrtu sjednicu za redom – na 3 odsto.