Google sada označava koje su vijesti tačne, a koje nisu

Google je počeo da prikazuje oznaku “tačnosti” vijesti prilikom pretrage sadržaja na internetu

Sistem označavanja tačnosti vijesti oslanja se na program koji je prošle godine napravila Google Jigsaw grupa. To znači da će neki rezultati pretrage sada pokazivati i sažetak u kom se vidi i izvor vijesti i organizacija koja ju je provjerila. Samo članci koje su provjerile medijske kuće imaće oznaku i sažetak, dok sve ostale možete smatrati neprovjerenim.

Google neće brisati tekstove i članke, ali ovim sistemom označavanja pokušava da suzbije produkciju lažnih vijesti i adekvatno istakne članke koji su u skladu sa pravilima provjereni.

Svakog minuta, svakog dana, objave se na hiljade tekstova, što je ogromna količina sadržaja. Nažalost, nije svaki od njih tačan, što otežava razlikovanje činjenica od fikcije, rekao je Džastin Koslin iz Jigsaw grupe, prenosi Zdnet.

Oni koji objavljuju vijesti će morati da ispune nekoliko uslova, kako bi se njihovi članci pojavljivali sa oznakom provjerene informacije. Google će prikazivati oznaku samo za one koji su koristili Schema.org ClaimReview marker na svakoj strani na kojoj su provjerili tačnost ili ako koriste Share the Facts widget. Takođe, uključiće samo objavljivače za koje je “algoritam utvrdio da su relevantan izvor informacija”.

Google kaže da korisnici mogu očekivati i sadržaje sa kontradiktornim zaključcima o tačnosti.

Google sistem označavanja provjere tačnosti je pokrenuo Facebook, kako bi pomogao korisnicima da razlikuju “lažne” od “istinitih” vijesti. Facebook je prošle nedjelje objavio i savjete za prepoznavanje lažnih vijesti, uključujući provjeru datuma, provjerljivost, izvještavanje drugih medija, kao i napomenu da su mnoge priče “namjerno lažne”.

Facebook, Google i Twitter krenuli su u borbu protiv tzv. lažnih vijesti, nakon kritika da tokom američkih izbora nisu dovoljno sprečavali širenje dezinformacija.