Ovako ćemo živjeti za 30 godina

Predviđanje budućnosti prilično je velik izazov, ali kad se govori o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz DARPA-e, agencije za napredna istraživanja, vjerovatno mogu najbolje oslikati kako će izgledati svijet za 30 godina. Prema njima, on će biti mjesto koje nam je teško prepoznatljivo

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoj interneta, navigacija, oružja, a upravo bi robotika i vještačka inteligencija nastavkom razvoja trebali promijeniti cijeli niz industrija. Bespilotne letjelice nastaviće svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći automobili trebali svakodnevnu vožnju prema poslu učiniti podnošljivom. Ali, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći kontrolisati mislima.

– Zamislite svijet u kojem možete koristiti misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost – kaže neuronaučnik Justin Sanchez. DARPA i sada radi na  ovom području, a neki od primjera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolisati proteze.

Geolog Stefanie Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći graditi kuće i zgrade koje su izuzetno čvrste, a u isto vrijeme i ekstremno lagane. U videu DARPA-e objašnjava kako ona zamišlja svijet u kojem za 30 godina nećemo moći prepoznati materijale koji nas okružuju.

Bivši astronautk Pam Melroy je govorila i o promjeni u odnosu sa strojevima pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno razgovarati sa strojevima ili pritisnuti dugme kako bi stroj inteligentnije obavio posao. Pojasnila je kako danas moramo preduzeti niz radnji da bi pripremili letjelicu za slijetanje, a sve se mora preduzeti u određenom redoslijedu. Ona zamišlja da bi u budućnosti slijetanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za slijetanje, a letjelica bi tada obavila sav posao sama – ili možda neće ni trebati pilota u avionu, prenosi Business Insider.