Ovaj ruter vas neće odati CIA

HiTech

Nakon Wi-Fi afere koja je potresla svet, jedna kompanija ostala je netaknuta u špijunskoj CIA misiji – iznenađeni?!

Prema poslednjim podacima Vikiliksa, CIA je špijunirala i hakovala Wi-Fi mreže, rutere i opremu širom svijeta godinama unazad. Afera „Cvjetanje trešanja“ ovjavljena je 15. juna, u okviru „Vault 7“ kolekcije dokumenata, koji se smatraju najvećim Vikiliks otkrićem ikada.

Prema otkriću ZDNet portala hakovano je 25 modela Wi-Fi rutera najpoznatijih proizvođača, ali taj broj, sumnja se, nije konačan. Među hakovanim modelima su oni kompanija Asus, Belkin, Buffalo, Dell, Dlink, Linksys, Motorola, Netgear, Senao i US Robotics, od kojih se većina prodaje i kod nas, pa smo tako nedavno imali priliku da upozorimo sve vlasnike popularne Wi-Fi ruter marke da odmah promijene svoju lozinku za pristup mreži i ažuriraju softver rutera, usljed velikog sajber napada.

Na listi, primijetio je sajt 9To5Mac, nema nijednog Apple uređaja, a najpopularniji su Airport i Time Capsule, koji se mogu naći u prodaji i u Srbiji.

Da li CIA nije s namjerom hakovala ove uređaje ili jednostavno nije željela da ih hakuje ostaće nepoznanica još neko vrijeme, dok ne procure, možda neke druge liste hakovanih uređaja. Ono što ohrabruje jeste saznanje sajta MacRumors, koji navodi da je CIA svakako pokušala da hakuje i Epl Wi-Fi rutere, ali neuspješno, što je rezultat izuzetno jake enkripcije koju Epl koristi u kombinaciji sa hardverom koji proizvodi samostalno, bez uticaja trećih strana i na softver i na hardver.

Prema objavi pomenutog sajta CIA je imala poseban ogranak koji se bavio isključivo hakerskim alatima kreiranim za iOS uređaje i iOS malver jedinicu, ali je vremenom izgubila kontrolu nad njima. Nakon ovih saznanja Epl je dao sve od sebe da svoj iOS učini neprobojnim za hakovanje i još više uložio u njegovu bezbjednost, ali ostaje pitanje do kada će to biti tako, jer, kako navodi 9To5Mac – jednom kreiran alat za hakovanje ostaje uvijek dostupan i samo je pitanje kad će biti (ponovo) upotrijebljen.

U svakom slučaju, Epl korisnici Wi-Fi rutera imaju razlog da se osjećaju bezbjednijim od ostalih korisnika, makar za sada…