Destinacije koje preporučuju svjetski putnici za 2017

 

Na svijetu postoji toliko mnogo destinacija da vam je malo jedan život da ih sve vidite i obiđete

Iskustvo obilaska svijeta, upoznavanja novih ljudi, razmjene kultura i učenje jezika je neprocjenjivo. Zato za većinu istinskih svjetskih putnika nije pitanje, da li putovati ove ili sljedeće godine, jedino pitanje koje se postavlje je: gdje otputovati? 2017. godina je godina avantura, velikih iskustava, istraživačkog duha i putničke doktrine da treba živjeti kao lokalac da biste neko mjesto doživjeli na pravi način. Bilo da odaberete treking u Gvatemali, epikurejsko kulinarstvo u Kejptaunu ili poželite sijestu u Sevilji, ovo je godina putničkih reinkarnacija, ponovnih otkrivanja omiljenih destinacija.

Ne postoje pogrešni odgovori kada razmišljamo o putovanjima, nema loših destinacija. Svaka zemlja, grad ili selo nude nešto jedinstveno i fascinantno. Ali, ukoliko vam je neophodna inspiracija, evo naših prijedloga.

Gvatemala
Gvatemala bi trebalo da se nađe na listi želja svih svjetskih putnika. Trebalo bi je vidjeti zbog antičkih ruševina Tikal, vidjeti jezero Atitlan ili posjetiti kolonijalni grad Antiga. Obavezno obiđite jezero Atitlan koje je okruženo vulkanima i šarmantnim selima kao što su San Marcos i San Pedro.

Južna Afrika
Južna Afrika je pristupačna, a u pitanju je jedna fantastična zemlja. Posjetite Kejptaun ili istražite Drakensburg planine. Ovdje se nalazi bezbroj odličnih restorana. Posjetite restoran Luke Dale-Roberts’ Cape Town, kao i restoran No. 22 koji se nalazi na listi 50 najboljih na svijetu.

Peru
U glavnom grdau Perua, Limi, nalazi se lista 30 najboljih restorana na svijetu. Naravno, neizostavni je obilazak Maču Pikču, posjeta tropskim prašumama Amazona, šetnja kroz Colca kanjon. Peru je najbolje posjetiti u periodu između maja i septembra.

Južna Koreja
Koreja bukvalno doživljava turistički bum u posljednje vrijeme. Kulminacija se predviđa u ovoj 2017. godini. Ovo je zemlja koja je bogata kulturom iako je neopravdano često živjela u sijenci susjednog Japana. Južna Koreja je zemlja prožeta tradicijom. Više od stotinu kraljeva vladalo je ovom zemljom i iza njih je ostalo mnogo palata. Neke planine su i dalje domaćin šamanskih rituala, a formalne ceremonije nastavljaju da igraju važnu ulogu u lokalnom životu. Ako otputujte u Južnu Koreju obavezno probajte bibimbap, korenski pečeni mješani pirinač ili koreansku grilovanu piletinu.

Čile
Čile je zemlja nevjerovatnih ekstrema. Glečeri Patagonije ili Atakama pustinja, ovo je raj na zemlji. Inače, Čile je jedna od najbezbjednijih zemalja Južne Amerike. Čile je zemlja vina, čvorište umjetničkih galerijia. Posjetite Aconcagua dolinu ili Valparaiso. Najbolje je zimi posjetititi Atacama pustinju, a ljeta su idealna za odlazak u Patagoniji.

Gruzija
Ljepota Gruzije je u tome što ćete, gdje god da se nalazite, u svakom trenutku u pozadini vidjeti snijegom prekrivene vrhove Kavkaza. Priroda ove zemlje je vrlo bogata i raznovrsna, od planinskih regija Svaneti i Gudauri, preko banjskog krajolika Boržomija i vinske regije Kaheti, do crnomorskog pojasa u kome su najvažnije luke Batumi i Pot. Bivša sovjetska država ima iznenađujuće fascinantnu kulinarsku scenu. Možda najljepše što ova zemlja može da vam ponudi jest priroda, a ukoliko volite biciklizam i pješačenje, onda je ovo dobar izbor za vas. (Luxlife)