BiH i Crna Gora uskoro nude jedinstvenu ponudu za turiste

Dvadesetak ugostitelja, turističkih vodiča i djelatnika u turizmu iz zapadne Hercegovine i Crne Gore sudjelovalo je na radionici u organizaciji Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije – HERAG i projektnih partnera, koja je održana u Grudama na Agroturizmu “Marića Gaj”

Cilj radionice je bio kroz predavanja, razmjenu iskustava i program posjeta ojačati kapacitet sudionika za pružanje bolje usluge turistima, a organizirana je u okviru prekograničnog projekta pod nazivom “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”, priopćeno je u srijedu iz HERAG-a.

Riječ je o projektu uz pomoću kojega se uveliko poboljšala saradnja BiH i Crne Gore u ruralnom turizmu.

Učesnicima radionice prezentovana je turistička ponuda zapadne Hercegovine te su obišli prirodne i kulturno-istorijske lokacije, i to Stari grad Ljubuški (Kula hercega Stjepana), Muzej na Humcu, vodopade Kravica i Koćuša, Peć Mlini i Ravlića pećina, nekropolu Radimlja te srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Inače, “Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek” projekt je koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2007. – 2013., ukupne vrijednosti 466.933,55 evra.

Nositelji projekta su HERAG i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore.

Partneri na projektu su Opština Ljubuški, Turistička zajednica ZHŽ-a, Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja” (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT, Crna Gora.

Kroz projekt se uspostavlja novi prekogranični turistički proizvod zasnovan na istoriji i kulturnoj baštini regije, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama. Krajnji cilj je do kraja ove godine izraditi zajedničku turističku ponudu.

Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske županije i sedam opština u Crnoj Gori, u saradnji s petnaest turističkih agencija otvorit će vrata brojnim turistima željnima prirodne ljepote, avanture, neistraženog kulturno-istorijskog nasljeđa i ruralnog turizma.

“Uključili smo male biznise – domaćinstva – 26 iz Crne Gore i 20 iz BiH te smo ih podijelili na tematske cjeline kako bi se lakše prezentirala ta kompleksna tema i kako bi se iskoristili svi potencijali, materijalni i nematerijalni”, kazala je izvršna direktorica CSTI-a Svetlana Vujičić.

Direktor HERAG-a Ivan Jelčić podsjetio je kako je asfalt prema Kuli hercega Stjepana u Ljubuškom završen upravo kroz taj projekt, koji će, po njegovu mišljenju, zasigurno doprinijeti gospodarskom razvoju prekograničnog područja – srednjovjekovne Hercegove zemlje