Azijske berze: Akcije pale, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija pale jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih rizika, dok je dolar pod pritiskom pada prinosa na američke obveznice

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, a blago su porasle i cijene akcija u Južnoj Koreji. Berzanski indeksi u Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pali su između 0,1 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto.

Pad azijskih berzi drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, jučerašnjeg pada cijena akcija na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i banaka, kao što su Johnson&Johnson i Goldman Sachs.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji. Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte zbog rasta proizvodnje u SAD-u iz škriljaca i manjeg nego što se očekivalo pada zaliha prošle nedjelje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 12 centi, na 52,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 16 centi, na 54,75 dolara.

A na valutnim je tržištima britanska funta u usponu od juče kada je premijerka Theresa May neočekivano pozvala na parlamentarne izbore 8. juna, nastojeći ojačati pozicije svoje stranke uoči pregovora o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Zahvaljujući tome, juče je kurs funte skočio više od 2 odsto, na 1,2820 dolara, a i jutros se kreće na tim nivoima. Dolar je oslabio i prema ostalim valutama jer je pod pritiskom pada prinosa na američke obveznice. Jutros se prinos na 10-godišnje obveznice kreće oko 2,17 posto, dok je u martu iznosio 2,63 odsto.

Pad prinosa posljedica je sumnji ulagača da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Stoga su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke ekonomije i inflacije, a stoga i o ubrzanju tempa povećanja kamata Feda. Zbog toga je kurs dolara jutros pao na 108,45 jena, nedaleko najniže nivoe od novembra, dok je juče u ovo doba iznosio 108,95 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,0650 na 1,0730 dolara, najviši nivo u tri nedelje.