Azijske berze: Akcije dostigle najviči nivo u posljednjih 15 mjeseci

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u 15 mjeseci, dok je dolar oslabio nakon novih opreznih poruka iz američke centralne banke

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,3 odsto, a blago su pale i cene akcija u Australiji. Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 1,0 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,4 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 15 meseci.

Azijske berze rastu zahvaljujući naznakama jačanja regionalnih ekonomija, posebno kineskih, koje je duže vrijeme bilježilo usporavanje rasta. Zbog toga tržišta nije obeshrabrio ni jučerašnji blagi, ali ipak pad berzanskih indeksa na Wall Streetu, što je posljedica zabrinutosti tamošnjih ulagača u vezi najavljenih poreskih i drugih reformi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 11 odsto, zahvaljujući najviše Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza građanima i kompanijama, labavljenju regulacija u pojedinim sektorima te povećanju fiskalne potrošnje.

Podršku azijskim tržištima pruža rast cijena nafte jer ulagači očekuju da će članice OPEC-a produžiti smanjenje proizvodnje i nakon juna, roka koji su dogovorile krajem prošle godine. Zahvaljujući tome, na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,4 odsto, na 51,85 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer je sve jasnije da će američka centralna banka biti oprezna prilikom daljeg povećanja kamata, nakon što ih je prošle nedjelje povećala za 0,25 postotnih bodova.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, rekao je juče da je u ovoj godini vjerovatno povećanje kamata još u dva navrata, što je razočaralo ulagače koji su očekivali brži rast cijene novca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,26 bodova, nedaleko 100,02 boda, najnižeg nivoa u šest nedjelja na koju je skliznuo juče. Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo na 112,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,60 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,0765 dolara, dok je juče uovo doba iznosila 1,0760 dolara.