Kličko i Džošua: Boks meč na Vembliju pred 90.000 gledalaca

Dva kolosa razdvaja čak 14 godina i 51 borba u profi-ringu, a spaja ista želja – da pokažu ko je u ovom trenutku najbolji teškaš na svijetu

U borbi za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji večeras će se na Vembliju, pred 90.000 gledalaca,  sastati Vladimir Kličko (41) – legendarni Ukrajinac, i Entoni Džošua (27) – velika britanska nada. U igri su pojasevi u WBO i IBF federaciji a dva kolosa, koje razdvaja čak 14 godina i 51 borba u profi-ringu, spaja ista želja: da pokažu ko je u ovom trenutku najbolji teškaš na svijetu. Na sinošnjem vaganju, kojem je prisustvovalo čak 5.000 navijača, Džošua je imao 113 kilograma, četiri više od Klička koji je u novembru 2015. doživio poraz poslije 11 godina, od Tajsona Fjurija. Ovo bi mu mogla da bude i posljednja borba u karijeri koja traje skoro tri decenije…

– Uvijek sam se za svaku borbu pripremao kao da je posljednja. Tako je i sada. Ne želim samo da pobijedim, već i da to ostvarim u velikom stilu. Siguran sam da mi godine nisu prepreka, već, naprotiv – prednost. Znam sa kim se borim, sve će se pokazati u ringu. Osjećam da će ovo biti moje veče. Lošije stojim na kladionicama, ali ne zaboravite – Džošua još nije osjetio kako je boksovati ovako veliki meč, a ja ih imam bar deset iza sebe.

Kličko i Džošua za meč na Vembliju dobiće po 12 miliona eura

Džošua bi pobjedom napravio ogroman korak i potvrdi da je svijet dobio novog tamnoputog šampiona, možda i legitimnog nasljednika najvećih boraca svih vremena. Džošua je svih 18 mečeva do sada dobio nokautom.

– Jednom borac, uvijek borac – svim velikim šampionima, kao što su Formen ili Holifild, godine nisu bile prepreka. Ipak, sve zavisi od protivnika, odnosno mene. Vidjećemo koliko je Kličko dobar. Izlazim na najveću moguću scenu, spreman sam da idem do kraja. Jedva čekam da borba počne. Nikad u životu nisam toliko trenirao kao u zadnjih tri mjeseca. Ja sam rođen desetak kilometara od Vemblija i biće kao da sam kod kuće – izjavio je mladić nigerijskog porijetla, koji je u ranoj mladosti imao problema sa zakonom. I, uprkos slavi još živi u istom stanu sa svojom majkom.

Do sada nijedan boks meč iz Velike Britanije nije prenosilo 140 TV-stanica

Pošto su sve karte za ovaj meč prodate, svih 90.000,  već se pretpostavlja da se za bolja mjesta na crnom-tržištu prodaju i po cijeni od 90.000 eura.  Svakako, biće ovo bokserski meč s najviše gledalaca na britanskoj teritoriji čime će se srušiti rekord iz 1939. koga su postavili Len Harvi i Džok Mekavoj u borbi za titulu šampiona u teškoj kategoriji na Vajt siti stadionu. Na Vembliju je 80.000 ljudi gledalo revanš između Karla Froša i Džordž Grovsa 2014, ali duel Džošue i Klička nadmašiće ovaj i po zaradi od ulaznica: 2014. karte su prodate za oko 22 miliona funti. Takođe, svaki od boksera dobiće po rekordnih 12 miliona eura. Do sada nijedan boks meč iz Velike Britanije nije prenosilo 140 TV-stanica, što svjedoči o ogromnom zanimanju za ovaj, može se reći, spektakl.

Na kladionicama, olimpijski pobjednik iz 2014. je veliki favorit, ne samo iz činjenice da je svih svojih 18 profesionalnih mečeva pobijedio prije isteka zadnje runde, već i iz razloga što se Kličko nije borio čak 17 mjeseci, kada je senzacinalno izgubio meč za naslov protiv Fjurija. S druge strane, Kličko ima 64 pobjede i četiri poraza, deset je godina vladao u ovoj kategoriji, no zadnji poraz iz 2015. ostavio je veliki trag na njemu, pogotovo što je Fjuri dva puta otkazivao uzvratni meć. Ono čemu se Kličko nada je  činjenicu da Džošua nikad nije boksovao dalje od sedme runde, dok on ima čak devet mečeva u 12 rundi. Ovim bi vratio svjetski naslov po treći put, što su u teškoj kategoriji to uradili njegov brat Vitalij, Evander Holifild, Lenoks Luis i Muhamad Ali. (E.P.)