Sponzori napuštaju Čelzi

Sport

Telekomunikaciona kompanija Three zatražila je od Čelzija privremeni raskid međusobnog ugovora koji je vrijedan oko 40 miliona engleskih funti.

“Zatražili smo od Čelzija da privremeno prekine naše sponzorstvo nad klubom, uključujući uklanjanje ime našeg brenda s dresova te na samom stadionu i oko njega”, oglasili su se iz kompanije Three, a sve uslijed odluke britanske vlade tokom četvrtka.

Naime, britanska vlada je, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, objavila nove sankcije protiv sedam ruskih oligarha, među kojima je i Roman Abramovič, vlasnik prvoligaša Čelzija čija je prodaja na čekanju.

“Ograničenja zamrzavanja imovine takođe se primjenjuju na sve subjekte u vlasništvu ili pod kontrolom Romana Abramoviča. To znači da nogometni klub Čelzi takođe podliježe zamrzavanju imovine pod finansijskim sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva”, navodi se u saopštenju vlade.

Odlazak kompanije Three očito je samo početak domino-efekta kada je u pitanju aktualni šampion Evrope i svijeta. Istu reakciju najavio je i Hjundai.