U Indiji će do 2030. godine svi automobili biti na električni pogon

Svaki automobil prodat u Indiji do 2030. godine biće na električni pogon, prema planu indijskog ministra za energetiku Pijuša Gojala

On ima za cilj smanjenje troškova uvoza goriva i održavanja vozila. Uvešćemo električna vozila na velika vrata, izjavio je Gojal novinarima u Nju Delhiju, a prenosi britanski list “Independent”.

Upoređujući svoj plan sa inicijativom promovisanja LED sijalica radi smanjenja troškova električne energije, ministar energetike je rekao: “Učinićemo da električna vozila budu samoodrživa. Plan je da se do 2030. godine u zemlji ne prodaje ni jedno vozilo na benzin ili dizel”, izjavio je ministar.

Industriji električnih vozila će, kako je dodao, biti potrebno dvije do tri godine državne pomoći, ali bi nakon toga proizvodnju vozila trebalo da pogura tražnja, a ne podsticaji.

– Trošak kupovine električnih vozila će sam početi da se isplaćuje kupcima. Voljeli bismo da vidimo industriju, koja samu sebe gura, rekao je ministar.

Čak 2,3 miliona smrtnih slučajeva godišnje se može povezati sa zagađenjem vazduha u Indiji, prema istraživanju ekološke organizacije Grinpis, što je samo blago niže od broja smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem.

Zbog visokog nivoa opasnog smoga, Indija gubi i 3,0 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 2015. godine je pretekla i Kinu po broju smrtnih slučajeva zbog zagađenog vazduha. Nju Delhi je najzagađeniji grad u Indiji, prema izvještaju Grinpisa. (Ekonomski online)