BMW pretekao Mercedes na američkom tržištu luksuznih vozila

Kompanija BMW pretekla je Daimlerov Mercedes-Benz na američkom tržištu luksuznih automobila prvi put ove godine, i povećavši mjesečnu prodaju ostavila iza sebe svog najvećeg rivala, izvještava agencija Bloomberg

Isporuke modela SUV X3 i X5 porasle su prošlog mjeseca za 43 i 35 posto respektivno, što je podiglo ukupnu prodaju BMW-a na 31.015 vozila. Ova automobilska kompanija sa sjedištem u Minhenu nadmašila je Mercedes po broju prodatih vozila u martu za oko 1.900 jedinica.

Pad tražnje za putničkim vozilima uticao je na to da najveći broj proizvođača automobila prošlog mjeseca podbaci s prodajom u odnosu na procjene analitičara, ali je BMW uspio da održi prodaju svojih modela serije 3 i serije 5 na približno istom nivou kao godinu dana ranije.

Zahvaljujući pobjedi u martu, BMW je smanjio prednost Mercedesa u pogledu obima prodaje u prvom kvartalu na oko 7.500 vozila.

Mercedes je od početka godine do kraja marta prodao 79.141 vozilo u SAD, a BMW 71.682 jedinice. Mercedesovo zaostajanje na listi prošlog mjeseca duguje se modelu CLA kupe, čija je prodaja potonula za 52 posto.

Iz Volkswagenovog Audija su saopštili da su u martu povećali prodaju za 1,7 odsto na 18.705 vozila, čemu je doprinio skok isporuka modela Q5 SUV za 18 procenata.