Škoda proslavila prvih milion Superba

Škodin top model u savremenoj varijanti proizvodi se od 2001, a tokom aktuelne, treće generacije zabilježen je veliki rezultat – milion proizvedenih vozila

I dok su počeci Superba, u vrijeme kada se 1934. godine pojavio originalni model, bili prilično skromni – napravljeno je svega 200 primeraka, moderna inkarnacija ovog automobila dogurala je za 15-ak godina proizvodnje do sedmocifrenog broja.

Prva Škoda sa imenom Superb predstavljena je 1934. Automobil je bio pogonjen 2.5 litarskim šestocilindarskim motorm koji je razvijao za današnje standarde preskormnih 55 ks. Ipak, ovo vozilo imalo je i neka inovativna rješenja za period u kome je nastalo, poput naprednog nezavisnog ogibljenja.

Ime Superb izvučeno je iz zaborava tek početkom 21. veka, kada je lansirana savremena varijanta ovog modela. Svoje potencijale, Škodina top limuzina pokazala je već u toj prvoj generaciji, iako nisu ostvareni značajni prodajni rezultati – ukupno je isporučeno 130.100 primjeraka.

A onda je 2008. stigao Superb druge generacije koji je zabilježio izvanredan prodajni uspjeh sa 618.500 jedinica tokom 7 godina proizvodnje.

Aktuelna, 3. generacija pojavila se 2015. uspješno naslijedivši prethodnika. Za dvije godine prodato je 250.000 automobila, čime se zbirno stiglo do milion plasiranih vozila u sve tri generacije.