S&P dodatno snizio rejting Agrokora

Agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C, na SD/dupli minus/SD, jer koncern 1. maja 2017. godine nije platio kupon na svoju 300 miliona eura vrijednu obveznicu, koja dospijeva 2019. godine

Rejting agencija je navela da je 6. aprila Hrvatska donijela Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za zemlju, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tokom idućih 12 mjeseci, prenosi agencija Hina.

Ističe se i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto.

– Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja u periodu počeka od 30 dana, kaže se u saopštenju S&P-a.

U vezi sa 300 miliona dolara vrijednom obveznicom koncerna, koja stiže na naplatu 2020. godine i 325 miliona eura vrijednom obveznicom s dospijećem 2020. godine, u toj agenciji napominju da nepodmirivanje višeg duga iznad 20 miliona eura za Agrokor predstavlja događaj neizvršavanja novčanih obaveza. Dodaju da s obzirom na novi zakon u Hrvatskoj, ne očekuju da će koncern biti u stanju da sprovede plaćanja tih obveznica u idućih 12 mjeseci.

U S&P-u pojašnjavaju da su rejting Agrokora snizili na ‘SD’ umjesto na ‘D’ , jer slovenački Mercator (čija je imovina izvan imovine grupe) i dalje podmiruje svoje finansijske obaveze.

SD rejting označava nemogućnost podmirivanja dugova u nekim područjima, i još je jedan korak dublje u snižavanju rejtinga Agrokora, koji gubi investicioni status. U odnosu na Moody’s, S&P sada drži Agrokorov rejting još niže. (Hina)